Biasiswa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) 2015

 

Assalamualaikum wbt…

Rasa ramai yang dah tau, permohonan bagi biasiswa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) 2015 akan dibuka lagi pada 20 Oktober 2014  sehingga 3 November 2014 nanti. Permohonan wajib dilakukan melalui online. Jadi, pada 20 Oktober nanti, boleh lah isi borang online di http://onlineapps.uitm.edu.my/eTPM/.

Untuk yang kurang mengetahui, skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) ni adalah skim biasiswa yang diberikan untuk pengajian peringkat Master dan PhD dan penerimanya akan menjadi pensyarah di UiTM selepas tamat pelajaran dan diikat untuk 7 tahun. Itu zaman saya dulu, tak tahulah jika dah berkurangan tahun bondednya. Tapi tak silap saya, masih sama. Tempat bekerja pula adalah tertakluk kepada fakulti dan boleh dihantar ke mana-mana cawangan termasuk Sabah dan Sarawak jika kampus Shah Alam dan cawangan di semenanjung telah cukup pensyarah.

Untuk kedua-dua bidang pengajian, Master & PhD, antara syarat kelayakan untuk memohon adalah CGPA (PNGK) semasa bachelor degree (Ijazah sarjana muda) adalah sekurang-kurangnya 3.00. Bagi permohonan peringkat PhD, jika mereka mengambil Master secara kerja kursus atau dari universiti yang mengamalkan CGPA, mereka juga perlu mendapat 3.00 untuk memohon.

Bagi permohonan PhD juga, had umur adalah tidak lebih dari 35 tahun semasa memohon TPM ni dan untuk peringkat Master, had umur tidak boleh lebih dari 30 tahun.

Kalau ikutkan tentatifnya, temuduga akan dijalankan di peringkat fakulti mungkin pada akhir November atau dalam minggu pertama Disember 2014.  Selepas temuduga fakulti, nama-nama mereka yang dipilih fakulti akan di bawa ke peringkat TNC Akademi sebelum keputusan dikeluarkan kembali kepada pihak fakulti sebelum Januari 2015. Tetapi semua tu rasanya tertakluk kepada perubahan seperti tatikh mesyuarat dan sebagainya. Biasanya akan lewatlah sikit dari perancangan. Tapi cubalah bersedia seawal yang mungkin. 🙂

Saya pernah menceritakan serba sedikit pengalaman dan persediaan saya ketika temuduga Tenaga Pengajar Muda dalam 7 tahun yang lepas dalam entri saya yang lepas. Boleh lah klik link di atas dan rujuk apa yang boleh dijadikan panduan. Walaupun telah agak lama berlalu, saya percaya serba sedikit masih lagi relevan untuk dijadikan panduan.

Semoga bidang yang ditawarkan kali ni ada yang sesuai dengan semua pembaca blog ini yang ingin memohon. Selamat berjaya! 🙂

P/S: Sekali lagi, saya terpaksa memberitahu, bahawasanya blog ini adalah blog berbentuk peribadi, dan saya hanya berkongsi maklumat yang saya dapati dari email staff atau laman web luar. Dan memang berniat untuk berkongsi supaya ramai yang tahu dan boleh cuba memohon. Saya tiada kena mengena secara langsung atau tidak langsung dengan skim biasiswa ini. Jadi saya memang tidak tahu lebih daripada apa yang boleh dibaca di laman-laman web yang telah saya berikan link untuk kemudahan pembaca blog ini. Mohon maaf ye dan semoga ada rezeki semua :)

4,374,826 total views, 2,090 views today

Share Button

297 responses to “Biasiswa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) 2015”

  1. nabilah says:

    salam bidang apa yang boleh pohon?

  2. eda says:

    Kalau sambung phd out of uitm bleh apply ke?

    • sayapensyarah says:

      boleh…sambung PhD tak kisah di uni mana-mana.. Tapi bergantung juga jika fakulti tu nak student dia sambung dalam UiTM je.. Tapi biasanya tak begitu. Akan disuruh sambung di uni mana yang ada kepakaran dalam bidang tersebut.

  3. zack says:

    Salam puan/tuan. mcm mana nak apply TPM ni? boleh bg panduan sikit x. sy nk apply PhD UiTM so sy kena apply TPM sahaja ke atau kedua-duanya.

    • sayapensyarah says:

      Panduan akan diberikan dalam sistem online yang akan dibuka 20hb tu nanti. dua perkara itu adalah berbeza. Jadi apply asing-asing. Kalau ada bidang Zack ditawarkan dalam sisem online TPM nanti, dan dipanggil untuk interview, boleh lah bagi tau ahli panel yang Zack dah apply PhD dekat UiTM. Mungkin probablity diterima lebih tinggi, mana tau, insyaAllah…

  4. zana says:

    salam,

    Pelajar yang sedang menduduki Master tahun akhir,boleh ke memohon?

    Terima Kasih

    • sayapensyarah says:

      Salam wbt,

      Saya tidak berapa pasti macam mana borang online yang akan dikeluarkan. Kalau perlu memasukkan keputusan akhir Master, tapi Zana tak grad lagi, mungkin susah. Kalau ikutkan dulu, kena dah grad baru boleh mohon. Lagipun result mungkin akan diketahui akhir tahun ini atau awal tahun depan. Kalau masih belum grad, rasanya mungkin agak sukar. Tapi, boleh la cuba tengok-tengok dulu borang online, dan kalau boleh isi, cuba je isi. Rezeki Allah yang punya kuasa 🙂
      Good luck 🙂

  5. fathiah says:

    assalamualaikum..jika saya menyambung master di universiti selain uitm, tp saya mahu memohon skim ini, boleh ke?

  6. iqlima says:

    Kalau dah habis labwork Master, tengah writing. Boleh apply tak untuk phd?
    iqlima recently posted…Tutorial: Letak scroll bar pada blog archiveMy Profile

  7. Huda says:

    Kalau sy sedang belajar tahun akhir dalam peringkat sarjana muda boleh apply ke biasiswa ni??

    • IDA says:

      jika sudah hampir tamat pengajian dan nak terus sambung belajar selepas tamat bachelor degree, bolehlah mohon.

      dulu saya apply ketika lagi sebulan nak tamat practical training ketika tahun akhir. selepas tamat practical, dipanggil interview.

    • IDA says:

      tapi harus diingat juga requirement dia adalah final CGPA. jadi kene tunggu juga. ketika saya apply dulu, cgpa above 3.5 sebelum grad dan rezeki juga dipanggil interview sebelum keluar final cgpa.

  8. anonymous says:

    salam…
    utk memohon tpm terbuka untuk yg baru nk apply master or phd sahaja ke?
    kalau dah sambung master or phd tahun pertama still boleh apply x?

  9. Yuhani says:

    salam..kalo phd in finance dh dapat tawaran di uni di UK boleh apply TPM?

    • sayapensyarah says:

      wsalam..

      boleh je cuba kalau ada ditawarkan bidang tu dalam online nanti dan kuota bidang tersebut utk luar negara. kalau dapat interview bg tau la dah dapat offer, mungkin akan diertimbangkan. tapi x salah mencuba. good luck

    • Elise says:

      InsyaAllah lagi senang dapat kalau dah ader offer…macam saya hari tu….saya bgtau siap2 saya dah dapat offer kat UK…

  10. mazni binti soho says:

    Saya dah master pendidikan fokus pendidikan islam.jika saya nak jadi pensyarah tetap boleh ke.saya juga sudah dg44

    • IDA says:

      setahu saya, buat masa sekarang uitm sedang freeze recruitment pensyarah tetap yang bukan melalui TPM dan biasiswa dari kementerian. sekiranya ingin menjadi pensyarah uitm, hanya melalui tpm atau scholar dari kementerian. jika tidak mempunyai scholarship ini, jawatan yang disediakan adalah part time atau contract (yang mana benefit dia sangat kurang dari pensyarah tetap)

  11. anak dimity says:

    Assalamualaikum…..mcmana kalo cgpa x sampai 3.0…boleh ke apply biasiswa ni?

  12. fara says:

    salam sis..nak apply tpm ni kena beli no pin bsn jgak ke?

  13. Elise says:

    salam…xperlu….tapi perlu tunggu sehingga 20hb baru boleh login system

  14. Mira says:

    Salam. Boleh saya tahu adakah tpm ni terhad kepada pembelajaran di uitm sahaja? Atau boleh belajar di mana mana uni luar negara tapi masih di bawah tajaan tpm? Thank you in advance ☺️

  15. Haiha says:

    Salam.sy sblm ni dpt myphd..myphd sy dh tamat baru2 ni tapi belajar tak habis lg, boleh tak sy nak apply tpm pulak?

    • IDA says:

      setahu saya tiada masalah sebab anda tiada ikatan dengan mana-mana agensi atau pihak. tetapi di pihak kementerian, saya tidak pasti pula samada kes seperti ini akan limitkan peluang anda. sebab TPM ni adalah collaboration antara UITM dan kementerian. allowance yang kita terima adalah dari kementerian dan uitm.

  16. ayu ameliatul says:

    Salam,saya seorang pelajar master sem.pertama sesi 2014/2015 di upm…boleh ke.kalu saya.nak mohon tpm ni ealaupun berlainan uni?cuma nk kepastian.harap dapat membantu.;)

    • sayapensyarah says:

      wsalam,

      skim TPM ni tak kisah nak belajar kat mana-mana. Bukan kena belajar di UiTM je. Boleh la cuba apply kalau ada bidang Ayu ditawarkan dalam online sistem nanti. Good luck! 🙂

  17. nabilah says:

    skim tpm ni ia bukak tiap-tiap tahun kan?

    • sayapensyarah says:

      Buat masa sekarang yang saya perasan tiap-tiap tahun ada tawaran TPM tapi bidang mungkin berlainan mengikut keperluan fakulti.

  18. amy says:

    Salam

    Saya nak tanya
    Kalau pelajar tu degree dia tak DPT 3.00 tapi until master kerja kursus dia dapat 3.8 boleh ka apply?

    • Nanie says:

      Saya pun nak tanya soalan yg sama. Waktu degree bawah sikit drp 3.00 tapi Master kerja kursus (dgn research) dapat 3.8 layak ke apply?

  19. yati says:

    Salam..sy seorg guru. Bole ke sy nk apply skim ni? Skim perkhidmatan skrg ni bersambung ke x?

    • IDA says:

      sekiranya sedang berkhidmat sebagai guru, boleh apply TPM dulu. jika telah berjaya interview, permohonan dan berjaya dan nak terima tawaran TPM, perlulah berhenti kerja dan sambung belajar.

  20. Amir says:

    Salam,

    saya ade satu soalan, kalau mcm saya baru lepas abis undergrad, mcm berminat, tp sy x de ape2 offer letter, or buat research yg menjurus kearah Msc, boleh ke sy memohon juga, thanks kak! :))

    • sayapensyarah says:

      kalau dah ada result undergrad, boleh je apply. Nanti bila sistem online dah dibuka, cer usha kot ada bidang yang kena mengena dan apply. Kalau ada rezeki dapat masuk interview, kena la bersedia sebelum tu dengan cuba cari-cari tempat. Tak semestinya dah ada offer letter baru boleh dapat or apply. Good luck 🙂

  21. nurul says:

    Assalamualaikum.
    saya ada 2 soalan. kalau tak apply lagi untuk uni untuk smbng blajr boleh ke apply tpm? dan, kalau waktu degree ada biasiswa jpa still ckup syarat ke? mohon jawab ye kak. Trima kasih kak.

    • Elise says:

      Salam….boleh….dan cukup syarat….3.00 ke atas…cuma bila dah dapat tpm nanti perlu buat surat jpa (surat pelepasan kontrak kalau xsilap)

      • sayapensyarah says:

        thank you banyak2 Elise tolong jawabkan. Saya memang tengah agak tak menang tangan ni tengah agak sibuk dengan lab dan writing report. terima kasih ye 🙂

      • nurul says:

        Trima kasih tlg jwbkan :). nak tambah lagi satu soalan blh? bidang yang ditawarkan mngikut sistem ke? mksdnya kta tak blh pilih bidang yang kita nak?

  22. Yen says:

    Slm,sy nk tnye ni.sy ada pengalaman bekerja hmpir 3 thn dan ada ijazah.tp cgpa x smpi 3.0.boleh dipertimbangkan x dgn adanya pengalaman bekerja?terima kasih?

    • IDA says:

      kalau tak salah saya pengalaman kerja dulu tidak diambil kira jika CGPA kurang dari 3.00. tetapi boleh cuba. rezeki dari Allah.

  23. Ina says:

    Salam.

    Untuk memohon TPM ini adakah kami perlu mendapatkan offer letter dari mana mana UNI dahulu sebelum apply ?

    • sayapensyarah says:

      Tak perlu. Tapi kalau dapat masuk temuduga, boleh la cuba apply mana-mana uni, atau sekurang-kurangnya dah tahu nak apply mana, dengan supervisor mana untuk nampak lebih bersedia – so mungkin kemungkinan untuk diterima lebih tinggi dari yang tidak bersedia apa-apa. good luck 🙂

  24. Ima says:

    Salam.

    Saya nak tanya. Kalau saya tak dapat offer letter dari mana2 universiti lagi and tiada supervisor lagi, boleh ke untuk saya memohon biasiswa TPM ini?
    Harap akak dapat menjawab soalan saya. Terima kasih.

  25. Najua says:

    Salam… Saya memang under KPM dan sekarang sedang bekerja sebagai guru. Belum sah jawatan dan bonded dengan KPM selama 5 tahun. Masih layakkah utk saya memohon? Thank you in advance

    • sayapensyarah says:

      W’salam..

      Alamak, minta maaf sangat. Saya memang tak tahu bab kalau bonded dengan agensi lain ni. Harap ada pembaca di sini yang boleh membantu jawab soalan ni. Maaf ye. Good luck apa pun 🙂

      • IDA says:

        TPM hanya untuk mereka yang tidak bekerja dan tiada ikatan dengan mana-mana pihak. Sekiranya sedang bekerja, perlulah berhenti kerja jika ingin menerima tawaran TPM tersebut.

        Saya juga penerima scholar ini (sudah 3 tahun lebih). Rakan saya yang telah bekerja 5 tahun di banking sector, telah berhenti kerja kerana mahu berkhidmat sebagai pensyarah UiTM melalui scholarship TPM.

        Buatlah keputusan sebaiknya untuk kebaikan diri, keluarga, anak bangsa dan negara.

  26. zahra says:

    Kena warga negara malaysia jg keh,,,,,?? Tp saya master kat malaysia. Dan sdgn duduk kat malaysia

    • IDA says:

      TPM hanya untuk mereka yang tidak bekerja dan tiada ikatan dengan mana-mana pihak. Sekiranya sedang bekerja, perlulah berhenti kerja jika ingin menerima tawaran TPM tersebut.

      Saya juga penerima scholar ini (sudah 3 tahun lebih). Rakan saya yang telah bekerja 5 tahun di banking sector, telah berhenti kerja kerana mahu berkhidmat sebagai pensyarah UiTM melalui scholarship TPM.

      Buatlah keputusan sebaiknya untuk kebaikan diri, keluarga, anak bangsa dan negara.

  27. hasni says:

    assalam…sedih plak tgk umur yg boleh memohon..kalu saya yg sgd amik master tapi umur dah lebih 30 thn mmg tak layak mohon yer…

  28. yuzairie says:

    bila pemohonan dibuka….nk apply.

  29. Wani Zain says:

    Salam.. Kalau cth sy lepasan degree utm, boleh apply tak? Atau utk student lepasan uitm sahaja? Mohon bantu..

  30. Aini says:

    Assalam,

    Boleh saya dapatkan link direct ke page skim tenaga pengajar muda tersebut? maaf sbb saya xjumpa di bhgn mana tentang skim tersebut melalui general website uitm yg diberi di atas. Terima kasih atas perkongsian 🙂

  31. Nas says:

    Terima kasih atas maklumat yang diberikan. Semoga kita semua mendapat manafaat.

  32. HajarIshak says:

    Salam. Puan, perlu ke bersedia dengan IELTS sblm isi borang?Lagi 1, kalau dah dapat offer master dr universiti luar negara tapi mode: tough course. Boleh ke apply skim ni?Ke hanya mode research sahaja?

    • IDA says:

      tak perlu lagi ambil IELTS untuk tujuan TPM. kerana kita belum pasti permohonan kita diterima atau tidak.

      jika telah mendapat offer dari uni luar, boleh check semula samada uni tersebut tersenarai dalam top 200 dan bidang yang dipilih selari dengan keperluan UiTM.

      Walau apapun, boleh cuba. Rezeki Allah yang kurniakan.

  33. fadh says:

    Salam..
    Saya berminat nak memohon dengan result degree
    Boleh saya tanya…

    Perbelanjaan mcm mana ya nanti
    Maksud saya elaun dan yuran
    Sebab saya dah berkahwin n bakal ada anak tahun depan..
    Jadi saya nak timbang hal ekonomi juga 🙂

    • IDA says:

      saya tidak pasti terms and conditions sekarang sama seperti 3 tahun dulu.
      tetapi ketika saya belajar dulu, yuran ditanggung, allowance RM2700 (perbelanjaan untuk beli stationary etc) untuk master dan phd saya tak pasti tetapi more than RM3K, cost research paper (dulu seorang pelajar perlu buat research paper seorang dan 12 credit hour, baru dapat budget buat research)

    • IDA says:

      tetapi, bayaran biasanya tidak dapat on time dan bukan tiap bulan. saya tak pasti kenapa, adakah kerana polisinya bayar lump sum atau mereka proses lambat.

      dulu, saya dapat lump sum 1 semester lebih kurang RM15K.

  34. IDA says:

    saya tak pasti permohonan TPM sekarang sama seperti 3 – 4 tahun dulu.

    tetapi saya share berdasarkan pengalaman saya.

    boleh apply TPM sebelum sambung belajar sbb ketika zaman saya, saya telah mula belajar dan apply TPM kemudian. akhibatnya, saya dapat offer TPM lambat sangat dan hanya menerima tawaran ketika semester ketiga saya belajar master which is tahun akhir.

    saya hanya menerima allowance bermula dari tarikh tawaran TPM dan ketika itu tempoh belajar berbaki 6 bulan. jadi allowance yang saya dapat lebih kurang RM15k. dan dibayar pun ketika saya dah habis belajar. jadi, sepanjang saya belajar menggunakan duit sendiri dan yuran saya apply Mini bajet (sekarang mybrain).

    saya tidak tahu begitu procedurenya sebab saya rasa kalau nak win-win situation, penaja perlulah bayar semula cost belajar saya ketika tempoh sebelum menerima TPM kerana saya bonded dengan uitm 7tahun. tetapi memikirkan kerja yang sudah pasti di dalam gov sector, saya terima juga.

    ramai yang menerima nasib yang sama, ada yang dapat tawaran tpm setelah tamat belajar. tetapi rakan tersebut menolak tawaran kerana tidak berbaloi bonded 7 years tetapi allowance belajar tidak dibayar langsung atau backdated.

    ada juga rakan saya sedang bekerja dan apply tpm. kemudian telah berjaya permohonan, telah berjaya interview dan dapat tawaran TPM. dia minta penangguhan untuk sambung belajar kerana perlu berhenti kerja notice 2 bulan dan untuk memohon sambung master. kebaikannya dia apply TPM sebelum sambung belajar, dia mendapat allowance sepanjang dia belajar setahun setengah itu.

    tetapi saya tak pasti kalau sekarang sudah ada penambaikan.

    sebelum mohon dan terima tawaran TPM, haruslah bersedia dengan pelbagai soalan untuk ditanya di pihak jpbsm UITM (jabatan pengurusan sumber manusia). boleh tanya apa saja soalan berkaitan dan dapatkan banyak maklumat dari internet, dari perbincangan seperti di blog ini, consider benefits dan drawbacks dan pengalaman yang telah dapat tpm.

    semoga yang berhasrat untuk apply TPM dan ingin berbakti kepada negara sebagai pendidik, dipermudahkan urusan dan berjaya.

    * saya apply TPM lebih kurang 4 tahun dulu. procedure dulu dan sekarang mungkin berbeza. jadi, cubalah dapatkan sebanyak maklumat mengenai TPM dari recent applicant juga.

  35. shira says:

    salam nak tanye , sy bhajat na smbg master , tapi grade bln 12 nnt . kalau situasi macam saya ney boleh apply ta?

    • suria says:

      begitu juda dengan sy..brhajat nk smbung master tp skang masih prtikal yg akn berakhir 31/12/ 2014 dan dijangka grad pd bln 3 tahun hadapan..boleh kah sy apply??

  36. sykin says:

    Salam.
    Saya berminat untuk apply TPM. Nak tanya, berapa lama tempoh masa keputusan jika ditawaran biasiswa ni ye? Terima kasih 🙂

    • sayapensyarah says:

      tak pasti, tapi mungkin boleh cuba je apply dan masukkan pngk paling akhir ketika isi borang online. Pemilihan bergantung kepada panel.. kalau ada calon yang dah habis belajar dengan keputusan baik dan yakin ketika temuduga, mungkin probablity untuk calon itu terpilih adalah lebih tinggi berbanding mereka yang belum tamat pengajian. Tapi, rezeki di tangan Allah. cuba saja isi borang.. good luck

  37. solehan says:

    salam…saya check laman web tapi masih belum dibuka..atau sy yg xjumpa…jika ada sesiapa yang sudah mengisi form tu,boleh update disini?

  38. hani says:

    salam..kalo saya baru berniat nk sambung PHD,jadi tajuk ape pun tak tahu lagi..boleh apply online? ke kena ad tajuk n simple proposal dulu baru boleh apply

  39. Aini says:

    aah sy pun xjumpa.. masih belum dibuka ke?

  40. anis says:

    sy dah ada master dan belum terfikir lg untuk smbung PhD. boleh tahu macam mana nak apply jadi pensyarah muda di UiTM?

    • sayapensyarah says:

      pensyarah muda adalah apabila tamat belajr melalui TPM dan sedang kerja sementara menunggu konvo. Bila dah tetap, akan dipanggil pensyarah. dan kalau nak kerja terus menggunakan master, memang kena tunggu kalau ada iklan jawatan kosong dikeluarkan yang saya tak tahu la bilanya, tapi akan berkongsi jika tahu.

  41. rasya says:

    saya pun tak jumpa lagi..sekiranya sesiapa new update…mohon share ya..terima kasih~

  42. anonymous says:

    salam, kalau kita dah dapat scholar lain macam mana pulak? contoh my brain… kena drop my brain ke? ty

    • sayapensyarah says:

      ha’ah..kena pilih salah satu je… tapi kalau awak dapat interview, dan awak cakap dah ada mybrain mungkin probablity untuk diterima tu rendah sikit erbanding mereka yang tak dapat apa2 penajaan lagi.. ni mungkin je.. percaya rezeki je ok 🙂

  43. Shela says:

    Salam, saya nak tanya dokumen ap yang kena sediakan? Untuk aplikasi universiti ni kiranya dh apply TPM baru apply university atau apply university dulu? TOFL ambil dahulu atau tunggu TPM?

    • sayapensyarah says:

      w’salam…
      buat masa ni tak pasti jika ada dokumen yang perlu di download.. Apply TPM dulu & tengok sama ada bidang yang berkenaan dengan shela da ditawarkan atau tidak..

  44. izz says:

    skim ni hanya untuk beberapa fakulti sahaja ke puan? untuk fakulti engineering ada? electrical/?

  45. nurain says:

    Salam sis..
    Saya skrg sdg bekerja sbg peg sains pmknn d kkm..bleh ke sy apply tpm ni?..ms slps dgree dlu xde pluang…n x smstnya sy da apply master kn?

    • sayapensyarah says:

      w’salam…
      yup..x semestinya dah apply master baru boleh isik borang… apply je dulu TPM n tengok kalau ada bidang yang keluar bile borang online dah dibuka 🙂

  46. mun says:

    salam..

    skrg still xleh bukak lgi ker link TPM nie? thanks…ihihi

  47. Kak lin says:

    Salam sis..akk nak tanya ada tak biasiswa atau tajaan mana2 bagi yg tanpa had umur…sbb akk lmbat smbung belajar utk bg ruang anak2 saya membesar dahulu dan saya tak bekerja just sebagai surirumah full time..akk ambil degree secara part time so kali ni nak smbung master nak ambil secara full time kali ni tapi bila akk tgk website bagi scholarship kebanyakannya menetapkan had umur so peluang dah tak ada…ada cara lain ke untuk dpt peluang lagi utk sambung Master ke oversea…bleh tolong beri pendedahan atau cadangan….Thank you sis..

    • sayapensyarah says:

      w’salam kak lin..
      minta maaf sangat-sangat
      tak terperasan la pulak syarat-syarat umur untuk biasiswa2 lain.. InsyaAllah ada tu… hopefully ada rezki akak untuk sambung lagi 🙂

  48. Ayu says:

    Salam SIS….. Tak boleh buat lagi ye sebab ada pop up tuk daftar on 24hb 10……

  49. ain says:

    Salam kak. Biasiswa ni kne study dkt uitm ke boleh study dkt luar ngr ?

    • sayapensyarah says:

      boleh di mana-mana bergantung kepada kuota fakulti.. kalau kena dalam negara je uni mana2 pun takpe yang ada kepakaran dalam bidang tersebut…

  50. mim says:

    Salam, saya tahun akhir master, bolehkah saya memohon TPM 2015 ini? atau kena tunggu habis master dahulu? saya sudah isi borang online tetapi trsangkut di bahagian maklumat akedemik di bahagian NAMA KELAYAKAN itu? apa perlu saya buat? 🙁

    • sayapensyarah says:

      sebenarnya kena habis belajar dulu… tapi kalau nak cuba boleh je isi. Dan saya pun x pasti apa perlu ditulis pada kelayakan kalau belum habis lagi stadi… good luck ye habiskan stadi 🙂

  51. afi says:

    salam akak. saya nak tanya macam saya daripada ijazah sarjana muda sains pentadbiran, tapi saya nk apply untuk bidang dan fakulti lain dalam TPM ni?contoh sekarang saya fakulti sains pentadbiran dan nak sambung bawah fakulti bisness utk TPM. boleh ke kak? terima kasih.

    • sayapensyarah says:

      wsalam…
      boleh je cuba..tak ada masalah.. tapi semua bergantung kepada fakulti yang nak ambik tu la. Kalau dipanggil interview, memang kena bagi extra effort la sebab nak bersaing mungkin dengan mereka yang memang dari fakulti dan bidang tu. cuba je. kalau yakin teruskan.. 🙂

  52. nor says:

    Asalamualaikum puan….blh saya tahu berapa maksimum tahun penajaan skim ini untuk master?

  53. nor says:

    Asalamualaikum puan….blh saya tahu berapa maksimum tahun penajaan skim ini untuk master?dan adakah kos perbelanjaan yang diberikan sama bagi setiap university yang dipohon utk sambung master atau ada hadnya macam mymaster yang tak boleh lebih rm10000?

    • sayapensyarah says:

      biasanya bergantung kepada offer letter university.. kalau research biasa 2 tahun, kalau course work atau mixed mode bergantunglah kepada universiti. dari segi kos maksimum atau belanja, maaf saya tak tahu pulak dari segi tu. Kena tanya bahagian biasiswa macam tu..

  54. firdaus says:

    Salam..saya nak tanya..kalau saya hendak sambung PHD di bawah skim tenaga pengajar muda tetapi masih tidak mempunyai tajuk untuk penyelidikan..macamana saya hendak memohon?

    • sayapensyarah says:

      cuba je adakan tajuk. walaupun tak berapa nak betul lagi, tapi cuba baca2 journal terkini, dan cuba je letak tajuk dulu. good luck ye 🙂

  55. sima says:

    salam akk..
    sy dah apply tpm..cuma kurang pasti sama ada cr memohon sy tu betul atau tidak….borg pemohonan TPM tu sekali ke dgn pemohonn biasiswa TPM?

  56. Assalamualaikum
    Puan, kalo cgpa degree kurang 3.00 tp cgpa master lebih 3.00 boleh apply ke?
    — boleh apply guna result master x??

    Terimakasih

    • sayapensyarah says:

      itu saya tak pasti pulak..tapi boleh je cuba dulu bila isi borang..kalau ada rezeki, mana tau akan dipanggil interview… good luck

    • aila says:

      tapi borang tu nak jugak result degree mesti lebih dari 3. kalo kurang, x bo proceed utk step seterusnya.

  57. nad says:

    Salam. Saya nak tanya. Untuk penghantaran salinan tu kepada fakulti. Perlu hantar by hand or just email? Jika by hand orang lain tolong hantarkan boleh?

  58. NUR SUHAILLA says:

    NAk tanya, perlu ke buat IELTS?

  59. EJA says:

    Assalamualaikum
    Saya dah dapat offer letter dari universiti luar negara,. tetapi course yang saya dapat tidak termasuk dalam bidang yang ditawarkan oleh uitm. Adakah uitm boleh terima course yang saya mahukan?
    Bolekah saya mencuba. ?

    • sayapensyarah says:

      w’salam..
      tak boleh… hanya course yang ditawarkan dalam online sahaja yang boleh pilih. kalau course tu tak ditawarkan mungkin disebabkan dah cukup tenaga pengajar buat masa sekarang.

  60. nurul says:

    saya nak tanya kenapa saya tak boleh kemaskini ruangan nombor ic ibu saya? setiap kali saya betulkan dia akan pop up anda berjaya kemaskini tapi realitinya tidak. so bila nak print out, ic ibu saya bermula denngan 56 tapi tarikh lahir 1955. macam mana saya nak selesaikan masalah saya? T.T

    • sayapensyarah says:

      maaf, tentang sistem online saya memang tak tahu…perlu tanya bahagian biasiswa rasanya kalau masih belum betul…

  61. sarah says:

    Syarat-syarat permohonan

    Nota :
    1.Setiap medan yang bertanda * adalah wajib diisi.
    2. Bagi peringkat Sarjana/Master Pemohon MESTI berumur TIDAK lebih 30 Tahun semasa memohon ( Tarikh Mula Iklan) .
    3. Bagi peringkat PhD Pemohon MESTI berumur TIDAK lebih 35 Tahun semasa memohon ( Tarikh Mula Iklan)
    4. Calon yang telah memulakan pengajian (samada secara sambilan atau sepenuh masa) dalam peringkat pengajian yang dipohon adalah TIDAK LAYAK untuk memohon biasiswa ini.

  62. hani says:

    sambung belajar ni memang kene full time ke? ke sambil mengajar kat uitm sambil bljar.

    • sayapensyarah says:

      full time. Habis belajar baru mula bertugas sebagai pensyarah.

      • hani says:

        untuk phd brape tahun? kene ade proposal sebelum daftar online tpm ni ye? kalau mcm phd kite kene duduk kat kampus ke Puan? maaf saya kurang paham dengan program ni, sbb sebelum ni saya ambil master part time. kelas sabtu dan ahad je.. minta pencerahan ye puan. tq =)

  63. aila says:

    kalo result sebenarnya 2nd class lower, tapi bo ke letak 2nd class upper sbb nak isi borang memang x bo langsung bila letak letak yg result sbnrnya. sedih. tapi nanti dituduh menipu plak.

    • sayapensyarah says:

      maksudnya tak boleh la tu…Dalam syarat pun dah dinyatakan mesti 3.00. semoga ada rezeki yang lebih baik ye.

  64. hafidz says:

    salam sy nk bertye, sy xde keputusan Ielst sbb sy xamek lgi test. tpi dlm borang mengatakan kita kne hantar result Ielst juga sebelum 7/11…*if im not mistaken…boleh ke kalau kita submit borang dan dokumen yg lain dlu then kemudian bru sy submit keputusan Ielst bila kita dpt result kemudian?

    • sayapensyarah says:

      sebelum temuduga tak perlu ada lagi rasanya. Tapi wajib diambil kalau dah dapat tempat dan offer TPM tu. Jadi kalau ambik awal-awal, dan dah ada result masa temuduga tu lagi baik. Nampak la dah ada persediaan dibuat. Lagi best kalau result best. Good luck! 🙂

  65. maizzaty says:

    Salam, kalau nk applu untuk PHD, adakah perlu sediakan proposal terlebih dahulu semasa isi borang?

  66. nurul says:

    alhamdulillah saya sudah call UiTM dan berjaya dengan proses kemaskini saya. Saya nak tanya saya dijadualkan untuk grad december ni so saya takde salinan ijazah sarjana muda. macam mana tu? masih boleh memohon?

    • sayapensyarah says:

      Grad tu konvo ke? dah habis belajar belum? Kalau dah habis, boleh minta transkrip sementara tak? yang bukan official punya. Kalau boleh, mungkin boleh guna tu je dulu. good luck 🙂

  67. haney says:

    Sy nak kawen bln 2 ni..dlm jangka ms sy belaja jika ade rezeki sy mengandung.mcm mane ye

  68. sayapensyarah says:

    cuti bersalin tiada dalam pengajian. Contoh kalau offer letter universiti 3 tahun (phd), tak ada disediakan cuti bersalin extra 3 bulan ke. bergantung kepada sv la nak bagi cuti dan mungkin boleh extend pengajian lagi setengah tahun kalau terpaksa.

    Tapi kalau untuk master coursework setahun, saya nasihatakan janganlah mengandung dulu. sebab offer letter setahun, kelas pun ada jadualnya, so memang tak ada lah cutinya, dan memang tak boleh extend.

  69. fadzillah says:

    salam..
    1)sy nak tahu tentang proposal y diminta pd senarai semak..sy lepasan Degree in Tourism Mgt and berminat untuk apply TPM 2015 ni.proposal ape itu..sy ade tye pensyarah sy,beliau kata itu based on research.tp senarai kos y ditawarkan tidak menyatakan sama ada based on research@x..

    2)brpe lama tempoh pengajian TPM 2015 ini..

    terima kasih..

    • sayapensyarah says:

      kalau untuk master, boleh pilih nak baut master by coursework atau research semata. Kalau coursework, tak perlu proposal. Kalau 100% research mungkin perlu proposal. Tapi untuk peringkat master, saya rasa x perlu hantar dulu.
      kalau lulus interview, baru bincang dgn ketua program.

      tempoh pengajian bergantung lah ambil mater dimana… coursework setahun ke..ade uni yang offer mixed mode setahun setgh, ada yg research penuh 2 tahun.. depends on fadzillah minta uni mana..

  70. nurul says:

    assalam, sy nk tnya, kalau sy dah apply tpm ni, bila intake dia ek? mac 2015 or july 2015? master ada berapa intake ye?

    satu lg soalan, ambil tpm ni blh mnjamin kita akan dpt jd pensyarah x? mksudnya uitm buat x penerapan pelajar tpm utk jd pensyarah full time? terima kasih…

    • sayapensyarah says:

      TPM ni biasiswa je… uni mana nak belajar kena apply sendiri. tpm mungkin januari ke februari akan dapat result. so akan diberi masa sampai akhir tahun 2015 untuk cari tempat dan mula belajar.

      nama panjang TPM ni adalah tenaga pengajar muda. Memang dilaksanakan supaya pemegang biasiswanya berkhidmat sebagai pensyarah di uitm selepas tamat belajar.

  71. syakilla says:

    salam.. nak tnye, kalo dah apply dlm sistem etpm tu kire ade maklumat kite la kan? yg utk uni tu kite nak apply dri portal uni ke mcm mne? ke nak kene tgu dpt interview bru apply untuk uni.

  72. siti lyla says:

    Assalamualaikum..sy grad master by research n nk apply TPM for phd.
    sy nk tnye berkenaan proposal dan tajuk proposal mesti berkaitan ke dgn kursus yg kite pilih? contoh,di bawah fakulti kejuruteraan kimia, kursus safety engineering. then, proposal mengenai wastewater treatment (sambung tajuk research master). atau sy perlu prepare proposal research yg berkaitan safety engineering jgk? ape pendapat puan? TQ

    • sayapensyarah says:

      w’salam.. maaf lambat reply.

      perlu berkenaan bidang tpm yang kita pilih. kalau kita pilih bidang safety engineering dalam sistem online tpm, maksudnya perlu belajar safety engineering lah. Itu maksudnya mereka kekurangan lecturer atau kepakaran dalam bidang tu. Tu sebab mereka nak hantar pelajar belajar bidang tu instead of bidang lain. Good luck ye

  73. ara says:

    salam..saya nak tanya salinan dokumen dalam senarai semak perlu disahkan benar. Pengesahan boleh dibuat oleh siapa? dalam manual pengguna ada bgtau pengesahan boleh dibuat oleh PEGAWAI KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESSIONAL JABATAN KERAJAAN. Contoh kalau lecturer tapi bukan lecturer universiti yang kita belajar bole tak..sebab jauh nak pergi tempat belajar dulu.

  74. og says:

    assalamualaikum, sy akan habis HO dec ini, sy blaja under JPA, contract JPA 10 thn, bole apply ke?

    • sayapensyarah says:

      w’salam… boleh je apply.
      boleh minta perlepasan JPA nanti. ramai je yang lepasan ho atau yang tak ho pun masuk skim pensyarah. tapi aa ke bidang medic utk tpm kali ni? x perasan pula. Good luck ye

  75. Arie says:

    Assalam cik/puan.

    Saya nak bertanya. Saya telah pun memohon utk biasiswa TPM ini. Dan sekarang, saya dalam proses utk mendapatkan tempat pembelajaran utk Master. Adakah TPM menerima utk mod pengajian mixed mode & coursework bagi master? atau TPM mmg mahukan research semata2 ye? terima kasih.

    • sayapensyarah says:

      w’salam,

      basically tak kisah. coursework ke, mixed mode ke research semata ke. Tapi ultimately akan bergantung kepada fakulti ‘kalau’ mereka dah pernah berbincang sama ada bidang itu patut diambil secara apa. Jarang la macam tu. So kalau biasanya memang tak kisah apa2 jenis pun. Good luck!

  76. Apis says:

    salam

    nk tanya boleh ke lepasan degree akaun uitm yg bakal konvo desember ini apply? dan boleh ke kalau nk apply master bkn bidang akaun tp islamic banking & finance?

    terima kasih.

    • sayapensyarah says:

      w’salam..
      boleh je cuba..wpun mungkin mereka prefer yang dah tamat, tapi mana tau yang dah tamat punya calon semua tak okay masa interview tapi apis better, mungkin apis terpilih.Apa-apa pun semua bergantung kepada rezki.. Good luck

    • Arie says:

      Terima kasih Puan. satu lg soalan, biasanya bilakah tarikh keputusan TPM akan diumumkan yee? based pd experience Puan? bolehlah nk buat preparation sikit. t.kasih puan.

  77. fatihah says:

    salam. saya nak tanya mengenai pengesahan dokumen. boleh ke kita guna salinan kepada salinan dokumen yang telah disahkan ? kan dia mintak dua salinan dokumen kan. boleh tak kalau saya fotostat je salinan yang telah disahkan?

    • sayapensyarah says:

      w’salam,
      saya tak berapa pasti pula tu. Sebab biasanya saya sendiri akan tanda tangan original atas kesmeua salinan. Tapi saya tak pasti la boleh atau tidak fotokopi salinan yang telah disahkan. Harap ada kawan2 lain boleh bantu atau telfon terus bahagian biasiswa untuk bertanya. Good luck

  78. syakira says:

    salam, puan sy nak tanye agak2 bila ye tarikh temuduga tpm ni? coz sy nak buat appointment lasik mata so takot terclash dgn tarikh temuduga pulak. n kalau sy dah apply uni utk master intake march 2015 n now dah apply tpm boleh je kan? thx

  79. scha says:

    hi..
    saya nak tnya tuk pemilihan course, mcm ne yer blh guide tak? sebab saya dulu grade course yg berlainan dengan bidang yang saya kerja so saya nak tnya better ambik course yg kite stdy ke atau related dgn keje kite skrg? blh tlg bg pendapat sebab ingin cuba apply tapi xtau nak apply course apa. harap blh bantu… >,<

    • nurul says:

      sekarang ni kerja apa ye? rasanya kalau dpt tpm ni, kna jd lecturer kat mana2 cwagan uitm selama 7 tahun (kontrak), nnt kna berhenti kja juga.. so course tu depends yg mana scha boleh bawa…

  80. fauzia says:

    Salam,
    Saya nak Tanya, kalau saya nak apply untuk university luar Negara macam mana? dalam ruang ‘pilihan bidang:kampus’ hanya keluar UiTM Shah Alam je? ataupun saya apply sahaja, nanti baru decide university yang saya nak pilih?

    • sayapensyarah says:

      apply saja tpm ni..
      yang kampus tu bukan semestinya belajar situ. rasanya situ tempat yang akan lapor diri untuk bekerja lepas habis belajar.
      apply tpm dulu dan cuma prepare beberapa universiti top dalam dan luar negara yang ada offer bidang tu, baca sikit detail dan perbezaan between those unis.. mana tau akan ditanya masa interview at least nampak dah bersedia..

  81. khairil says:

    salam,
    sana nak tanya macam mane kita nak tahu course yg dioffer under TPM tu bersesuaian dgn degree kita.sebagai contoh saya degree in public management..so is it relevant under Fakulti Sains Pentadbiran &
    Pengajian Polisi – Sarjana
    Company Secretarial Practice…

    • sayapensyarah says:

      w’salam…
      yang itu Khairil kena buat stadi sendiri lah. cuba google subjek2 yang ditawarkan dalam sarjana company secretarial practice tu di uni2 di Malaysia dan uni2 di overseas. Tengok senarai subjek. akan ada variation between unis, tapi basic nya lebih kurang je kot. then tengok ada kena mengena tak dengan degree sikit2. Pernah belajar sikit-sikit tak. Kalau familiar dan kena mengena dan yakin suka subjek tu, cuba lah apply. good luck

  82. siti says:

    Salam. Masih boleh apply lagi ke eTPM ni? Saya dah register sebagai pengguna berdaftar then setiap kali saya klik pada butang ‘borang permohonan’ tu saya akan directly log out. Jadi macam mana ye nak isi borang permohonan tu?

    • sayapensyarah says:

      masalah online saya memang tak dapat bantu. boleh cuba menggunakan internet explorer di komputer lain atau telefon bahagian biasiswa. tarikh tutup pada 7 november

  83. Diyana says:

    Sebelum apply tpm, kita kena buat permohonan master di universiti2 atau kite bole apply je dulu? sebab saya tak pasti ade permohonan pengajian master telah dibuka atau tidak sekarang?

    • nurul says:

      rasanya x wat permohonan lg pun x pa.. tpm ni tahan setahun, so means by next year, kna cari tmpt utk master, btw uitm bru buka permohonan master for mac 2015 intake, start hari ni – 4/11 smpai 20/11, bsn pin kna beli, rasanya rm 50..

  84. Kid says:

    Salam kak, saya nak tnya. Saya dah mohon dah dalam sistem online. Course yang saya nak pun ada ditawarkan kat uitm s.alam. Andai kata kalau saya dpt tpm, saya terus blaja dekat uitm s.alam ke atau saya kena buat permohonan asing nak smbg master kat fakulti tu?

    • sayapensyarah says:

      w’salam,

      kena buat permohonan asing untuk sambung belajar. Cuba juga survey2 uni lain mana lagi yang offer bidang tu. mix mode ke coursework ke etc. cuba bandingkan mana lebih better. tak semestinya belajar di uitm. Good luck

  85. khairil says:

    terima kasih diatas pencerahan..Moga tuhan permudahkan urusan puan.

  86. […] yang tengah busy ni mengisi borang untuk Biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTM, Biasiswa Komanwel dan Biasiswa Chevening yang telah menghampiri tarikh tutupnya bulan ini. Saya […]

  87. Annonimous says:

    Salam Kak.

    Saya apply for Msc Transport & Logistic. Tapi sebenarnya I am more keen towards International Business, since kerja sekarang pun more into international trade. My question is, saya pernah dapat offer buat MSc IB di Edinbrough intake last September, cuma tak pergi coz x dapat Mara haritu. If I intended to pursue kat sana via this TPM, is it doable? Thanks.

    • sayapensyarah says:

      W’salam,

      Kalau dalam application TPM ada ditawarkan international business, anda apply, dan kuota fakulti tu untuk bidang international business diperuntukkan untuk luar negara (yang ini masa interview boleh tanya bidang yang diambil untuk dalam atau luar, ataupun kena tunggu offer letter kalau lepas interview), boleh la. Tapi kalau dalam sistem online tpm, apply bidang lain, dan nak buat bidang lain, memang tak boleh la.

      good luck ye

  88. zai says:

    Salam kak, saya nak tnya. Saya dah mohon dah dalam sistem online utk TPM dan juga smbung stdy di UITM. Bila biasanya keputusan TPM ni selepas kita dapat interview. Sbab sy ade plan utk smbung master mac 2015 klu x dpt TPM ni. Sy cuma takut bila sy da start blajar baru sy dpt tawaran TPM tu..

  89. hani says:

    Assalamu’alaikum puan, sy nak tanya, saya dah apply TPM ni. saya nak sambung master degree. tp sy msih blum apply utk smbug master d mne2 unvrsti…so sy perlu apply dlu or tggu lpas sy da lulus interview..?

  90. maria says:

    Asslamualaikum. nak tnya kebiasaan berapa lama surat panggilan temuduga akan dikeluarkan? maksudnya seminggu sebelum temuduga ke? dan biasa temuduga akan dimaklumkan melalui email, surat atau telefon?

  91. Saerah bt che wan says:

    Assalam…selepas selesai tpm ini, pelajar terus diserap jadi pensyarah tetap di bawah gred berapa ye..

  92. mahadi darus says:

    assalammualaikum
    saya ingin bertanya saya mempunyai diploma dan telah bekerja selama 2 tahun lebih, adakah program master yang dikeluarkan oleh mana2 universiti untuk orang yang macam saya ini

  93. SyeD says:

    Salam semua.. just nak share.. saya baru dapat email panggilan temuduga minggu hadapan.. FPP Puncak Alam… Doakan yang terbaik..

  94. hanif says:

    Salam
    adakah selepas permohonan utk PHD dibuat melalui eTPM dibuat, saya perlu menghantar sijil kelayakan saya ke uitm? Sebab masa kawan2 saya apply untuk master mereka disuruh untuk hantar sijil hardcopy sedangkan semasa saya apply untuk Phd saya tidak disuruh berbuat demikian (atau mungkin saya yg terlepas pandang)??
    Terima kasih

    • Anne says:

      Yaka..tanx! tng sikit dgr but yala nervous bila yg lain da ada pnggilan tuk interview..syed mohon under faculty apa? saya AD

    • Anne says:

      Salam hanif..maaf salah ruang komen..but as what i’ve done.. kita mmg kena hantar hardcopy sebab di ruangan last borang kita kena tandakan mana2 salinan yg telah lengkap even phd then yes kta kena hantar ke dekan fakulti masing2

  95. cieda says:

    Assalam.. Nak tanya.. skrg dah mula pggil untuk interview ye? By email ke? Semoga kita salah sorang terpilih..Amiin

  96. LL says:

    Salam.I just want to ask kalau dh dpt panggilan interview for masters tpm and dlm email mention bawak research proposal. If i want to take coursework, perlu ke x prepare research proposal?

  97. Fahim says:

    Salam.. Ada sape2 yang dah dapat panggilan interview tpm dari fakulti sains komputer dan matematik (fskm)?

  98. Anne says:

    Salam..kt sini ada tak yg apply under fakulti Art Design?

    • FaizSyukri says:

      Assalamualaikum Anne .. fakulti Art & Design dah buat interview ke ?

      • Anne says:

        Salam faiz.. saya xpasti sebab saya xdpat any kind of feedback pun..tp mcm sesi iv tuk smua fact mcm da abis je..already january kan.. T.T.. awk apply under AD jgk ka?

        • FaizSyukri says:

          yes .. saya pun apply under AD jugak .. awak dah call ke fakulti AD ?

          • Anne says:

            oic..semalam sy cuba call dean’s office.. datin che ramlah but tu la no answer..awk da cuba call?

          • FaizSyukri says:

            Saya call x answer .. maybe lunch hour kot .. haha .. awk sebelum ni memang dari fakulti AD ?

          • FaizSyukri says:

            Saya call x answer .. maybe lunch hour kot .. haha .. awk sebelum ni memang dari fakulti AD ?

          • Anne says:

            hahah ye kot tp da pukul bpa da still lunch ea? haaa sya call semalam dkt 3-4 kli tp no answer jgk..yupp AD jgk

          • FaizSyukri says:

            awak sebelum ni AD tapi x dapat iv ? pelik ni .. takut ada yang x lengkap kot .. macam saya dari kos lain .. so kalau x dapat tu boleh agak la .. tapi saya ada email dengan dekan AD .. dia cakap boleh tuka kos ke AD .. ada sapa sapa amik ad gak ? dah iv ?

          • Anne says:

            aah tu la sya mmg pure dr AD…tp rasanya dah lengkap 🙁 bila awk emel kat dekan?

          • FaizSyukri says:

            saya email dekan pasal kos tu sebelum tpm ni .. and now saya baru email kat dia tanya pasal iv tpm ni .. xtau bila agaknye direply .. hehe

          • Anne says:

            hahahaah dah lama tuu..sy pun br emel dekan td ni..hadoii..hoping sgt ni >.<..hopefully ada rezeki kita

          • FaizSyukri says:

            sama la hoping jugak ni .. tapi tu la .. at least bagi la iv dulu even xnak amik pun .. puas hati la jugak kalo x dapat .. hahaha

          • Anne says:

            hahhaahahah kan..setuju!! sama2 kita bdoa..

  99. jayem says:

    Salam.saya dh terima email jemputan temuduga.ada siapa2 boleh bagi pandangan berkaitan format slide mock teaching kertas cadangan penyelidikan?tq.

  100. jayem says:

    Fakulti kejuruteraan mekanikal

  101. hidayah says:

    assalamualaikum, nk tnya pada yg dpt tawaran, email tu mmg gtaw ni utk tpm, or sekadar ckp kita dpt tawaran smbung master bersyarat ye?

  102. Amru says:

    kat sini ada x yg apply agriculture/aquaculture n dah dpt panggilan?

  103. Athirah says:

    Assalamualaikum… kat sini ada x yang apply Akademi Pengajian Bahasa (Applied Linguistic) dan dah dapat panggilan???

  104. siti says:

    salam..
    nak tanye,biasanya berapa lama keputusan tpm selepas tarikh interview?

  105. Hana says:

    Salam,

    Anyone apply TPM for business school? dah pertengahan bulan 12, still takde berita apa2, kwn pun pensyarah, dia cakap panggilan interview smpi hujung bulan 12, n borang akan disimpan smpi 6 bulan. erk…tingginya harapan >_<

    • Kid says:

      Salam hana, smpi hujung bulan 12? Sy pun masih tggu panggilan interview dari hari ke hari. Hana tau x lepas interview brp lama baru kita tahu jawapan if kita layak ke tak dapat biasiswa ni?

      • Hana says:

        kwn ckp tggu dlm 2mggu ke sbulan dr tarikh intvw tu, kita doa jela kid ye 🙂

        • Aziz says:

          Salam Hana.. slalu lps 2 minggu atau sebln tau result iv tu mcm mane ye? die akan email ke or call ke? sbb dh interview tp x sbr nak tahu result..

          • Hana says:

            Aziz, tu sy tak pasti, boleh call fakulti maybe? atleast u dah lepas interview kan >_<

          • Kid says:

            Salam aziz, boleh kongsi sikit pasal interview.

          • Aziz says:

            Salam Kid.. iv sy straight forward.. xde esei ke ape ke.. masuk2 je ade 3 org panel.. mula2 die tanye “why are you here?”.. sy x sempat pun nak wat intro pasal diri sndr.. lps tu die ade tanye 2 3 soalan mcm blaja laen tp kerja laen, mcm mane u handle.. then terus start mock teaching.. dlm mock teaching pun suma panel just dgr sambil selak2 dokumen kite.. then die tanye ape impact or importance tajuk sy present dgn course yg ditawarkan.. sy present dlm 7 slide.. habis mock teaching, die tanye balek beberapa soalan.. mcm kalau kena anta kat cawangan laen mcm mane, dh ade apply blaja uni ke, plan nak sambung blaja kat mane n why.. dh abes suma die tanye kite kalau ade pape nak tanye.. so basically, mine is very simple.. tu yg wat kite lg risau tu… :p

  106. Syuhada says:

    Salam, anyone yang apply under fakulti sains math, dah dapat belum panggilan interview?

  107. Ashraf says:

    Salam Semua..

    bila keputusan tpm ni akan kluar?adakah bulan 12 ni jugak or kena tunggu semua fakulti selesai interview?

  108. ayim says:

    salam….ad sesiape tahu fakulti ape yg da mula temuduga?fakulti perakaunan da mula ke??:)

  109. nur says:

    Salam semua. Siapa yg masih tertanya2 fakulti yg dipohon dah pggl interview ke nlm, blh kol je fakulti terus. Lbh senang

  110. Kid says:

    Salam semua. Untuk fakulti sains matematik dan komputer, td sy dah call tanya bila nak buat interview. Dia cakap interview semua dah selesai. Jd pada siapa yg tak dpt interview kita tak lepas tapisan awal. Takpelah. Dah tak ada rezeki. Redha je la

  111. AJ says:

    Salam..nak tanya..selalunya result selepas temuduga dia bagi email untuk semua calon yg berjaya sahaja atau yang tidak berjaya sekali akan dapat email..

  112. FaizSyukri says:

    Salam.. nak tanya.. keputusan untuk ke temuduga sudah ke ? ke tpm ni masih belum buat temuduga ?

  113. zura says:

    salam nk tya. bila keputusan keluar? fakulti electrical engineering?

    • fynaz says:

      Utk fakulti sains kesihatan, senarai nama telah dihantar ke shah alam untuk penilaian seterusnya. Keputusan akan dimaklumkan dalam masa 3 bulan.

  114. eda says:

    Salam…result iv ritu dh kuar ke?fakulti sains matematik & komputer

    • jayem says:

      Yang berjaya dia akan kol rasanya.pastu akan adela kot surat tawaran melalui emel atau pos.semoga berjaya kepada semua yg dh attend interview.

  115. husna says:

    salam..saya nk tnya mengenai keputusan sama ada kita berjaya di panggil utk temuduga ke x utk ambilan 2015 ni..bila ea..??

  116. Aziz says:

    Ada sesiapa yang dah tahu result TPM UiTM 2015?

  117. wan nur fazlina says:

    ade sape2 dh dapat result tpm untuk psikometrik 23hb lepas?

  118. ieka says:

    sy rs psikometrik tu untuk phd je..

  119. jayem says:

    Saya dapat info dari sana result keluar bulan februari.

  120. mira says:

    Saya tengah praktikal lagi sekarang dan bakal grad bulan julai dari uitm. (degree). Saya nak tanya, untuk tahun ini (2015), bulan bila agak2 nya uitm akan bukak lagi permohonan tpm ni? sekian.

  121. Fazlina says:

    Alhamdulillah.. Baru dapat email untk menghadiri taklimat biasiswa tpm rabu n khamis nie.. Under fac kej kimia.. Ade 11 nama dalam email tu phd n sarjana

  122. hashim says:

    boleh tau ker nama2 dari fac kimia yg tersenarai

  123. Fazlina says:

    Senarai nama email jer,nama penuh tak diberi. Dihantar ke 10 alamat email, bukan 11. Silap kira.

  124. jayem says:

    Saya pun ada dapat emel jemputan ke taklimat tu.

  125. wa says:

    yg uitm jasin ad x?

  126. miera says:

    Assalamualaikum.. Nak tnya..keputusan untuk iv tpm under fac applied science dh keluar ke? huhu..masih x dpt apa2 berita lepas p iv bln disember tahun lepas

  127. sandra says:

    Sy da dpt tawaran utk tpm..ambil master..sepanjang pengajian di luar Negara..boleh tak sy bwa my family..

  128. sam says:

    assalam. saya tngah sambung master, boleh ke apply tpm ni? bile next ambilan akan bukak?tq

  129. fied says:

    Salam. sesapa yg dah dapat biasiswa TPM nie, ada tak yg buat master coursework? or hanya ditawarkan utk mix mode and research ja?

  130. Mm says:

    Assalamualaikum. Sy nk tanya, kalau sy dari ipts, adakah sy masih boleh memohon biasiswa tpm ni?

  131. narimah says:

    saya ingin memohon skim ini tetapi tidak tahu bagaimana…ada tanya tapi banyak sangat cerita tidak tahu yang mana hendak ikut. Untuk makluman, CGPA saya dari diploma hingga ke degree Dekan list until now saya mengambil master di UiTM juga. Saya berminat dalam skim ini memandangkan saya ingin menjadi seorang akademik yang berpotensi hingga ke PhD untuk negara kita.

  132. Db says:

    Masa degree dlu sy cuma dpt 2.99 sja cgpa.. ;-(

    Tak boleh ker buat rayuan? Sbb bila isi borang online mmg x dapat. 🙁

  133. Sha says:

    Kann Db…sedihnya tak dapat nak apply :'(

  134. SAB says:

    salam, saya nak tanya..macam mna ye, kos saya xda untuk student yang nk apply master..tapi terus ke phd..macam mna tu??mohon pencerahan

  135. Muhhmaad says:

    Assalamualaikum nak tanya. Kalau sekarang dalam kontrak 1 tahun dengan bdn krjaan/brkanun boleh apply tak ?

  136. zeela says:

    salam..
    saya tgh isi etpm utk 2016..dia mtk upload proposal n tajuk..so sy x dpt proceed dgn application saya..wajib ke nak upload??rasanya x smpt nak crik tajuk n buat proposal..

    • siti says:

      Sama la saya pun tgh isi, tak boleh nak proceed sebab kena attach proposal dulu. Nak buat bukan semudah itu kena baca2 kasi faham dulu huhu. saya ingat nak call boleh tak kalau tak upload dlu tapi bawa kemudian kalau in case dpt interview bawa time interview. hehe. kira upload pdf kosong je.

      • Zaidatul AKmal says:

        Kenapa saya mohon takde pon mintak upload proposal? kalau mohon master, kene hantar proposal juga ke?

        • siti says:

          Awak apply for master ya? Utk phd mungkin automatically mmg kena ada proposal dalam sistem. Tp tu la mcm x sempat huuu..guane ye. Anyone? Dah hantar email kat pihak TPM tapi tak de maklum balas lg.

  137. nasirah asari says:

    salam, blh sy tanya sekiranya kptsn ielts kurang dr 6.5 still blh lg ke tpm ni wlpun msa tu dh dpt offer tpm?

    • fazlina says:

      untuk tahun 2016 ielts mesti dapat 6.5 untuk pengajian dalam negara dan luar negara. Macam yg lepas2, pengajian dalam negera hanya perlu dapat sekurang2 nya 5.0 sahaja. So nak tak nak mesti kena dapat 6.5 gak sis

  138. hwin says:

    nk tanya cgpa degree saya bawah 3.0 ~ 2.8 someting
    tp master saya cgpa 3.5 above, boleh tak apply eTPM…

    • fazlina says:

      kalau ikut kan syarat tpm, mesti dapat atas 3.0 masa degree dulu. Tapi tak salah kalau sis nak cuba sebab rezeki di tangan Allah. Saya tak boleh kata sis tak kan dapat sebab pointer bawah 3.0

  139. Farra says:

    Sis, saya dah terlepas due permohonan ini sebab baru dapat tau dr ex lecturer.. adakah memang oktober sahaja akan dibuka tawaran ini? thanks

  140. nana says:

    Salam semua. Berkenaan master under TPM ni, kalau kita nak sambung by coursework tapi course tu memang takde thesis for final project, boleh ke?

  141. Azie says:

    Salam..saya dah dapat panggilan temuduga untuk master tpm mggu dpn..dekat surat tawaran ada tulis kena bawa research proposal..anyone blh bg tips nak buat research proposal..perlu letak tajuk specific ke x..sy agak confius sebab ada yg bagitahu untuk phd je yg kna bawa research proposal…dan adakah kita perlu present research proposal untuk mock teaching nanti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge